На фона на рекордна инфлация и и опасността от въоръжен конфрикт

...
На фона на рекордна инфлация и и опасността от въоръжен конфрикт
Коментари Харесай

Кр. Георгиева: До юни можем да изплатим на Украйна $2,2 млрд.

На фона на рекордна инфлация и и заплахата от въоръжен конфрикт сред Русия и Украйна и съответни наказания,  директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева отговори на въпроси на Washington Post по отношение на последните  световните  икономически  перспективи и по какъв начин МВФ употребява опциите си за подкрепа на държавите-членки.

На въпрос по какъв начин ще се отрази конфликтът в Украйна на световния напредък, цените на силата, инфлацията и всичко, за което се тревожи МВФ? Георгиева уточни, че геполитическото напрежение единствено усложнява обстановката и към този момент виждаме това въздействието върху цените на силата. Тя изрази очаквания, че ще има дипломатическо решение поради народа на Украйна, също и поради нуждата от възобновяване на международната стопанска система.

„ Двата канала на влияние ще бъдат цените на силата – към този момент нараснали в международен мащаб, само че изключително в Европа – и също по този начин ролята на Украйна като житница. Прекъсването на доставките на зърно от Украйна може да ускори натиска върху и без това вече нарасналите цени на храните. Затова, в името на европейската и международната стопанска система, е важно да се откри път за понижаване на напрежение в името на Украйна “.

Относно предстоящите при положение на съветско навлизане в Украйна санкции на Съединени американски щати и съюзниците, Георгиева счита, че те  неизбежно биха довели до някои спирания на финансовите транзакции. Най-тежката от препоръчаните наказания е изключването на системата SWIFT. Надеждите още веднъж са прагматизмът да надделее, в миг, когато международната стопанска система е изправена пред голям брой провокации.

В случай на инвазия, спор, наказания, МВФ има стратегия програма, по която на  Украйна до юни  ще бъдат изплатени към 2,2 милиарда $, сподели Георгиева.  „ Украйна работи отговорно за натрупването на запаси и пътя  за поддръжка на украинската стопанска система е напълно явен през идващите месеци “.

„ В обстановка, която  изисква по-голям ангажимент от МВФ за други страни — към момента имаме към 700 милиарда $ потенциал за кредитиране. Но най-важната роля на МВФ е да оценим последствията от действията  или бездействията и по-късно да създадем рекомендации за справяне със обстановката, до момента в който тя се развива “

Шефът на МВФ сподели, че се надява на дипломатическо решение на рецесията в името на украинския народ и нуждата от поддържане на световното икономическо възобновяване.

В персонален проект, Георгиева, която е израснала в България по време на Студената война, показа, че напълно скоро брат й е бил на гости на фамилията на брачната половинка си в Украйна и от него е научила за празни лавици в магазините и разтревожени жители, напомнящи ѝ за онази ера.

Кристалина Георгиева разяснява и тематиката за Коронавирус и имунизациите: „ Трябва да признаем, че макар целия прогрес с ваксинациите, тестването, проследяването и лекуването, ние към момента не предоставяме задоволителна поддръжка на изоставащите страни. 86 страни през 2021 година не са постигнали задачата за най-малко 40% имунизация на своето население. В страните с най-ниски приходи са ваксинирани 5% — в богатите страни — 70 %. Това е проблем, тъй като резервираме хранителната среда за все повече варианти на ковид, а също и тъй като най-големият риск за световната стопанска система остава COVID и разстройствата, които предизвиква. Така че, колкото и да ни е омръзнало, трябва да продължаваме да изграждаме защита от вируса “

„ Когато говорим за геополитическо напрежение, би трябвало да помним, че тежестта на последствията постоянно поемат елементарните хора “, сподели в края на изявлението ръководителката на МВФ.  „ И в случай че можем да предотвратим тези мъчителното повтаряне на изживяното от стотици милиони хора по време на Студената война, това би било било доста благородна цел “. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР